Waarom je droom je?

Tips om meer te leren over je dromen

Nicoline Douwes Isema is droomcoach en helpt anderen betekenis te geven aan hun dromen. Zij gelooft niet in droomencyclopedieën, maar gelooft dat je onderbewustzijn zelf symbolen kiest die voor jou betekenis hebben. Nicoline geeft je een aantal tips om meer te leren over jouw dromen.

“Wie meer slaapt, heeft overdag een beter functionerend brein en daar spelen dromen een cruciale rol in.”

Het brein en slaap

Hoe krijg je een beter functionerend brein?

Voor dromen heb je slaap nodig. Hoe meer uren slaap, hoe meer tijd om te dromen. Dat is geen luxe, dat is bittere noodzaak. Wie meer slaapt, heeft overdag een beter functionerend brein en daar spelen dromen een cruciale rol in. Wie wel slaapt maar niet droomt (bijvoorbeeld omdat een onderzoeker je steeds even wakker maakt voordat je in de droomfase komt) kan na twee dagen al geen nieuwe informatie meer onthouden. Wie voor langere tijd niet kan dromen, wordt ziek. Proefpersonen werden al na een week zo ziek dat het onderzoek moest worden stopgezet wegens gevaar voor de gezondheid. Het werkt ook andersom: wie even mag dromen, kan nieuwe informatie veel sneller onthouden. In een onderzoek waar mensen een nieuwe taak moesten leren, mocht de helft van de proefpersonen even slapen voordat ze hun nieuwe kennis moesten demonstreren. De beste prestaties kwamen van de mensen die gedroomd hadden (ook al wisten de meesten niet meer waarover).

“Dromen is cruciaal voor de gezondheid en voor betere prestaties.”

Slaapcycli en dromen

Hoe werkt je slaapcyclus?

Kortom: dromen is cruciaal voor de gezondheid en voor betere prestaties. Maar dromen kost tijd. In een nacht heeft een mens vier tot zeven slaapcycli, afhankelijk van hoe lang je slaapt. Elke slaapcyclus bevat onder meer een gedeelte diepe slaap met bijna geen hersenactiviteit, en een gedeelte intens dromen met heel veel hersen activiteit. Op een fMRI scan is zelfs meer hersenactiviteit te zien in de droom, dan overdag. Opvallend is dat we in de eerste slaapcycli lang en diep slapen en kort dromen. Later wordt het andersom - de diepe slaap is korter en minder diep, de dromen zijn langer. Dat kan een verschil zijn van vijf minuten dromen in het begin van de nacht, tot een uur lang dromen tegen de ochtend.

“Ons lijf gaat dromen wanneer het er tijd voor is en is blij als we dan lekker mogen blijven slapen. ”

Dag-nacht-ritme

Onze dromen worden echter niet alleen geregeld door het aantal uren dat we slapen, maar ook door het slaapritme wat we hebben. Voor zover we nu weten, wordt dat geregeld door hormonen (melatonine), die ons lijf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Het bekende ‘dag-nacht-ritme’. Je merkt dat heel goed bij mensen met een jetlag. Hoewel ze niet slapen, gaan de hersenen wel in droomstand op het moment dat het thuis vroeg in de ochtend is en ze normaal de lange dromen zouden hebben. Erg onhandig als je aan het autorijden bent, want je kunt moeilijk dromen en wakker zijn tegelijk. Dat ritme zit er in en het duurt een paar dagen om dat om te schakelen. Ons lijf gaat dromen wanneer het er tijd voor is en is blij als we dan lekker mogen blijven slapen.

Urenlang dromen

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom uitslapen eigenlijk lekkerder is dan vroeg naar bed gaan? In uren is de slaap hetzelfde, maar wat je tijdens het slapen doet is significant anders. Wie kan uitslapen, kan uren lang dromen. Dat is goed voor je lijf, goed voor je prestaties, en misschien vinden we dromen gewoon wel heel fijn. Dus gooi die wekker de deur uit en slaap. En zeg maar tegen je baas dat het je werk alleen maar ten goede komt.

 

Wil je meer weten over Nicoline als droomcoach? Kijk dan op www.droomcoach.com.


Meer weten over slaap en de voordelen hiervan?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!