Hoe fit is jouw lichaam? - Je eigen APK keuring

Je moet zuinig zijn op je lichaam; het gaat maar één keer mee

Vakantietijd... Je bent op weg naar je vakantiebestemming en opeens begeeft je auto het. Autopech... Op een nogal gefrustreerde toon zegt de bijrijder: “Je moet je spullen ook goed onderhouden en er zuinig op zijn, anders begeven ze het op een gegeven moment.” Vervolgens steekt hij / zij een sigaret op en begint het wachten op de ANWB die jij reeds hebt gebeld.

“Wanneer je je lichaam niet goed onderhoudt, leidt dit uiteindelijk tot verval en gebreken.”

Je lichaam als vervoersmiddel

Hoe onderhoud jij je lichaam?

Apart eigenlijk, hoe mensen zo alert kunnen zijn op en zoveel tijd kunnen steken in het onderhoud van hun materiële bezittingen, terwijl ze hun eigen lichaam langzaam verwaarlozen. Iedereen weet: je lichaam is je vervoersmiddel in dit leven en je kunt geen nieuwe kopen wanneer het oude versleten is. Roken, drinken, niet goed slapen, slecht eten en onvoldoende beweging eisen uiteindelijk zijn tol. Wat de ‘wijze’ bijrijder zegt over je kapotte auto, geldt dus ook voor je lichaam: wanneer je je lichaam niet goed onderhoudt, leidt dit uiteindelijk tot verval en gebreken.

“De belangrijkste indicator voor je fitheid is je uithoudingsvermogen.”

Fitheid en prestatie

Wat is de samenhang tussen fitheid en prestatie?

Fitheid kun je omschrijven als de samenhang tussen uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en coördinatie. De belangrijkste indicator voor je fitheid is je uithoudingsvermogen. Als je het menselijk lichaam ziet als iets dat een mechanische prestatie levert, zoals alleen het voortbewegen van je lijf, dan kun je het lichaam vergelijken met een motor. Een slechte conditie laat zich dan ook snel vertalen in een motor waar iets mee aan de hand is. De motor raakt snel oververhit, de motor is niet in staat voor een bepaalde periode een behoorlijke prestatie te leveren. Het komt erop neer dat ons lichaam niet meer in staat is om continu voldoende zuurstof op te nemen en voldoende energie vrij
te maken voor het leveren van een goede lichamelijke prestatie. Je hartslag vertelt je precies hoe het met je (verbrandings-)motor gesteld is. Dat is ook logisch, omdat de benodigde zuurstof en energie naar de verschillende spieren moet worden gebracht en afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Hoe minder effectief deze processen verlopen, hoe meer bloed er al bij een lage inspanning moet worden rondgepompt. En hoe zwaarder het hart het heeft, hoe roder jij wordt en hoe benauwder je het krijgt...

“Sporters ervaren over het algemeen minder stress, hebben een lagere bloeddruk, minder kans op osteoporose en hart- en vaatziekten, een gezond gewicht, een positievere levenshouding en een positiever zelfbeeld.”

Een positievere levenshouding

Wat levert een fit lichaam je op?

Door te sporten kun je jouw fitheidsniveau bevorderen. Naast het feit dat jij fitter door het leven gaat, heeft sporten vele andere positieve neveneffecten: sporters ervaren over het algemeen minder stress, hebben een lagere bloeddruk, minder kans op osteoporose en hart- en vaatziekten, een gezond gewicht, een positievere levenshouding en een positiever zelfbeeld. En nog mooier, mensen die regelmatig sporten halen hier ook daadwerkelijk plezier uit met dank aan de endorfine (gelukshormoon) die tijdens het sporten wordt aangemaakt. Kortom: wanneer is het tijd voor jou APK-keuring? Of wacht je liever tot de ANWB moet ingrijpen?


Meer weten over hoe je een gezond lichaam krijgt?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!