Goede voornemens die je volhoudt - 3 tips

Waarom is het zo moeilijk goede voornemens vol te houden?

Waarschijnlijk maak je ieder jaar goede voornemens. Misschien zeg je tegen het einde van december dat je een fitter, gezonder en succesvoller jaar tegemoet wilt gaan. Dat blijkt nog best lastig vol te houden, wijzen verschillende onderzoeken uit. Januari blijkt de meest deprimerende maand te zijn. Waarbij 24 januari het hoogtepunt is volgens onderzoek van Dr. Cliff Arnall.

Januari is een donkere, koude maand. De feestdagen zijn voorbij en daarmee ook de vakantie van de meeste mensen. Je komt als het ware uit een “bubbel” van plezier en ontspanning (dit geldt niet voor iedereen. Feestdagen kunnen behoorlijk stressvol zijn!). Je hebt misschien een lijst gemaakt met dingen die je wilt verbeteren. Wanneer je afspraken met jezelf hebt gemaakt en deze niet nakomt, gaat je eigenwaarde omlaag. Een logisch gevolg is dat je ongelukkiger wordt en je doelen nog minder na gaat leven.

“Wanneer je afspraken met jezelf hebt gemaakt en deze niet nakomt, gaat je eigenwaarde omlaag.”

Wat is de essentie van goede voornemens?

In essentie zijn goede voornemens plannen voor gedragsverandering. Je hebt gereflecteerd hoe het afgelopen jaar of periode is verlopen. Je hebt behoefte aan verandering. Na de feestdagen ben je zwaarder geworden, je hebt al dagen of weken niet gesport. Je wilt graag minder roken of minder drinken. Al met al wil je je gezondheid verbeteren. Kortom, je bent bezig met het maken van een plan. Een plan om je gedrag aan te passen.

“In essentie zijn goede voornemens plannen voor gedragsverandering.”

Gedragsverandering, hoe werkt dat?

Volgens de wetenschap duurt het gemiddeld 66 dagen voordat je gedrag hebt veranderd. Dit heeft te maken met de neurale paden in je hersenen. Daarmee heb je afscheid genomen van je oude gedrag. Eens en voor altijd. Werkt dit met alle doelen die je voor jezelf stelt? Nee. Het brein kent geen onderscheid tussen wel en niet. Als je voor jezelf een doel stelt en opstelt, is de kans klein dat je je doel behaalt: “Per 1 januari ga ik niet meer roken.”. Wetende dat je brein geen onderscheid kent tussen wel of niet, zeg je dus tegen je brein: “Per 1 januari ga ik meer roken.”. Dus formuleer altijd een positief doel.

Volgens de wetenschap van gedragsverandering, werkt het beter om een doel zo klein mogelijk te maken dat je het direct kunt uitvoeren. Hoe kleiner het doel, des te eerder je het zult uitvoeren en daarmee behalen. In ons vakgebied noemen we dit “downchunken”. Hierbij is een chunk een stukje. Met het volgende voorbeeld zul je dit begrijpen. Vervoersmiddelen —> Luchtvaartindustrie —> Vliegtuig —> Cockpit —> Stoel —> Het materiaal van de stoel. Van groot naar klein dus. Hoe groter jouw doel, des te vager het is en moeilijker om te behalen. Dus maak je doel klein; wil je stoppen met roken? Zeg dan: “Binnen nu en vijf minuten gooi ik mijn sigaretten weg.”. Klein en direct uitvoerbaar. Uiteindelijk draagt dit bij aan je grotere doel. Stoppen met roken.

Daarnaast heeft het aantal doelen wat je voor jezelf stelt ook effect op de haalbaarheid. Hoe meer doelen of afspraken je met jezelf maakt, des te moeilijker het wordt om je aan al die doelen te houden. Hoe meer doelen je niet haalt, des te lager je eigenwaarde. Hoe zit dat dan precies?

“Volgens de wetenschap duurt het gemiddeld 66 dagen voordat je gedrag hebt veranderd.”

Eigenwaarde, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen.

Onze definitie is als volgt.

Eigenwaarde: de mate van zelfliefde. Hou je van wie je bent? Mag je er zijn? Mensen met een hoge eigenwaarde houden van zichzelf en accepteren zichzelf. Je weet dat je een aantal dingen goed kunt, een kleiner deel zelfs uitzonderlijk goed (je talent, hint hint). Ook weet je dat je héél veel dingen niet kunt. Accepteer dat.

Zelfverzekerdheid: dit betekent dat je weet dat je in elke situatie uit de voeten kunt met de vaardigheden die je hebt. Hoe meer ‘tools’ je in je gereedschapskist hebt, des te meer situaties je aan kunt. Dit geeft je zelfverzekerdheid.

Zelfvertrouwen: de mate waarin je het eindresultaat kunt voorspellen van je acties. Een persoon met veel zelfvertrouwen weet dat als hij of zij een presentatie geeft, het resultaat uitstekend zal zijn.

Als je veel goede voornemens maakt, krijg je een hoop op je bord om je aan te houden. Je weet inmiddels dat elke gefaalde afspraak die je met jezelf hebt gemaakt, je eigenwaarde naar beneden haalt. Met een lage eigenwaarde voel je je niet lekker in je vel. Minder afspraken maken heeft dus een positief effect op je eigenwaarde, mits je de afspraken nakomt.

Zelfverzekerdheid is direct te vergroten door meer skills en kennis, zo krijg je meer ‘tools’ voor in je gereedschapskist.

Zelfvertrouwen is niet direct belangrijk. Het is soms zelfs beter om weinig zelfvertrouwen te hebben, omdat dit je scherp en in de actiemodus houdt. Je blijft jezelf verbeteren en neemt geen genoegen met minder. Als je het resultaat van een actie al weet, zul je er minder moeite voor doen.

“Weinig zelfvertrouwen houdt je scherp en in de actiemodus.”

Hoe kun je het beste goede voornemens volhouden? - 3 tips

Tip 1
Maak 1 tot maximaal 2 goede voornemens.

Tip 2
Formuleer je goede voornemens positief.

Tip 3
Maak je doel zo klein dat je het direct kunt uitvoeren (downchunken).


Meer weten over goede voornemens en doelen stellen?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!