Zo kom je uit de winterdip van 2023 - krijg meer energie!

Energieker door je levensstijl te veranderen

Beweging, ontspanning en voeding dragen bij aan meer energie

Als je je vermoeid en pessimistisch voelt, helpt het om je levensstijl te veranderen. Naast beweging en ontspanning is voeding daar een belangrijk onderdeel in.

Wist je dat onhandige combinaties van voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je lichaam kan verzuren? Onverklaarbare vermoeidheid en een depressieve stemming zijn het gevolg van deze verzuring. Als je hier vanaf wilt komen, is het slim om je eetpatroon eens onder de loep te leggen.

Het is bekend dat je spijsvertering een grote rol speelt in je energiehuishouding. Voor het behouden van een goede spijsvertering is het belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen met elkaar combineert. Je bent wellicht gewend om aardappelen en vlees in één maaltijd te eten. Er zijn mensen die zeggen dat dit niet optimaal is voor je spijsvertering omdat koolhydraten anders worden verteerd dan eiwitten. Hieronder laten we je zien welke combinaties je het beste wel of niet kunt maken en leggen we je uit waarom.

Hoe voel je je energieker?

De juiste voedingscombinaties

Eiwitten en koolhydraten

Koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood) en eiwit (uit bijvoorbeeld vlees) worden beide op een andere manier verteerd. Zetmeel (koolhydraten) wordt door het speeksel in je mond en daarna in de twaalfvingerige darm verteerd. Eiwit wordt als eerst in de maag verteerd en daarna in de twaalfvingerige darm. Hiervoor zijn andere enzymen nodig dan bij het verteren van zetmeel. Wanneer je brood en vlees combineert, wordt er een sap met een hoge zuurgraad afgescheiden, in plaats van een neutraal sap dat normaal gesproken bij de vertering van brood vrijkomt. De vertering van zetmeel wordt door het sap met hoge zuurgraad abrupt stopgezet. Hierdoor gaat het zetmeel, als het te lang in de maag blijft, gisten. Eiwit dat niet volledig verteerd is, gaat gisten. Volgens deze theorie is het dus beter als je brood, aardappelen of pasta niet meer in combinatie eet met vlees, eieren, kaas en andere eiwitten.

Conclusie: eet eiwitten (proteïnen) en koolhydraten (zetmeel) gescheiden.

Suikers en eiwitten

Suikers worden niet in de maag, maar in de darmen verteerd. Daarnaast kunnen suikers voor een vertraagde maagsapafscheiding en vertragen ze de motoriek van de maag zorgen. Wanneer je suiker (bijvoorbeeld fruit, rietsuiker of honing) tegelijkertijd met eiwitten of koolhydraten eet, blijft het suiker te lang in de maag. De suikers worden in de maag blootgesteld aan warmte en vocht en daardoor bestaat er een kans dat ze gaan verrotten.

Conclusie: eet suikers en eiwitten op verschillende tijden.

Suikers en zetmeel (koolhydraten)

Voedingsmiddelen die op zich gezond zijn, kunnen schadelijk worden als je ze met de verkeerde voeding combineert. Neem bijvoorbeeld een geliefd ontbijt: havermout en vers fruit. Zoals je weet wordt fruit in de darmen verteerd. Doordat het fruit in combinatie met de havermout te lang in de maag blijft, kan het gaan gisten. Daarnaast vindt er een overvloedige afscheiding van speeksel plaats wanneer fruit in je mond komt. Maar dat speeksel bevat niet het enzym dat zetmeel verteert: ptyaline. Hierdoor wordt de aanpassing van het speeksel voor het vertering van het zetmeel belemmerd. Ook dan kan er gisting voorkomen.

Conclusie: eet suikers en zetmeel op verschillende tijden

Zuur en koolhydraten

Ptyaline, het enzym dat koolhydraten verteert, wordt door het zuur uit bijvoorbeeld citroensap vernietigd. Dit kan de vertering van koolhydraten belemmeren. Daarom kun je deze voedingsmiddelen beter niet tegelijk eten. Als je het toch wilt, kun je vooraf een portie verse groenten eten. Dit kan het verteringsproces ondersteunen.

Deze combinatie is mogelijk als je vooraf of erbij een portie verse groenten eet.

Zuur en eiwitten

Eiwitten worden verteerd door het enzym pepsine. Dit enzym is alleen in het zure stadium actief. Je zou daarom denken dat het bevordelijk voor je stoelgang is als je eiwitten in combinatie met zure voedingsmiddelen eet, maar er zijn mensen die beweren dat dat juist niet zo is. Zuren kunnen de afgifte van maagsap namelijk vertragen, de pepsine vernietigen en voorkomen dat er nieuwe pepsine wordt aangemaakt. Hierdoor wordt de vertering van de eiwitten zodanig belemmerd dat er verrotting kan ontstaan.

Deze combinatie is mogelijk als je vooraf of erbij een portie verse groenten eet.

Eiwit en eiwit

Als je tijdens één maaltijd twee verschillende eiwitten eet, kan het zijn dat deze beide niet goed verteerd worden. Voor de vertering van verschillende soorten eiwit scheidt je lichaam verschillende sappen af op verschillende tijden. Bij vlees wordt het meest krachtige sap bijvoorbeeld in het eerst uur van het verteringsproces afgescheiden, terwijl dat bij melk in het laatste uur plaatsvindt. Als je toch twee eiwitten combineert, kun je het beste kiezen voor vlees of eieren met kaas. Dit is namelijk minder zwaar voor je maag dan wanneer je bijvoorbeeld vlees of vis combineert.

Deze combinatie is mogelijk als je vooraf of erbij een portie verse groenten eet.

Plantaardige eiwitten zoals noten of paddenstoelen kun je juist perfect met dierlijke eiwitten combineren.

Vetten en eiwitten

Vetten kunnen het verteringsproces in de maag tot wel twee keer zo lang vertragen. Het is daarom waarschijnlijk beter om producten zoals room, olie, enzovoorts niet in combinatie met noten, kaas of vlees te eten. Wel kan een grote hoeveelheid groene groenten in de maag het vertragingsproces dat door vetten is veroorzaakt, tegengaan. Wil je toch eiwitten en vetten combineren? Dan kun je daar het beste een portie rauwe groenten bij eten.

Deze combinatie is mogelijk als je vooraf of erbij een portie verse groenten eet.

Groenten kun je overal mee combineren!

Met uitzondering van paddenstoelen met aardappelen, kun je groenten met alle voedingsmiddelen combineren. Verse groenten passen overal bij en vormen de basis voor elke maaltijd. Wanneer je slecht gecombineerd voedsel eet, kunnen verse groenten het verteringsproces verbeteren. Maar ook juist als je de juiste voedingsmiddelen combineert, kan een groentesalade vooraf helpen om je spijsvertering te bevorderen en het meeste profijt te hebben van wat je hebt gegeten!

Gelezen in: “De levensstijl methode” door Asja Tsachigova


Meer weten over voeding en gezondheid?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!