Time management: 4 tips om effectiever met je tijd om te gaan

Zo word je beter in time management

Bezig zijn versus efficiëntie

Ken je de situatie dat je de hele dag bezig bent en aan het einde van de dag denkt: ‘Ik heb eigenlijk niet zo veel gedaan’. Verspil je tijd niet want je kunt het maar één keer uitgeven. 

Als je meer wilt doen in minder tijd, zul je een soort efficiëntie moeten bereiken. Efficiëntie betekent dat je de dingen doet die voor jou belangrijk zijn, waardoor jij een beter leven krijgt en andere mensen misschien ook een beter leven kunt geven. We hebben vier tips voor je op een rij gezet die je vandaag nog toe kunt passen. 

 

Hoe word ik beter in time management?

4 tips om efficiënter met je tijd om te gaan

1. Stel prioriteiten

Als je morgenochtend onder de douche staat, denk dan na over de dag die gaat komen. Maak in gedachten een lijstje van de dingen die je moet doen en breng een prioriteit aan. Als je onder de douche vandaan bent gestapt, zet je je lijstje met prioriteiten op papier of op je telefoon. Het lijstje is dan uit je hoofd en dat geeft je rust. 

“Check zeker niet de berichtjes en mails op je telefoon als je net wakker bent.”

2. Manage je omgeving

Ken plekjes in jouw werkomgeving waar je niet wordt afgeleid. Ken ook tijdstippen waarop je niet wordt afgeleid. Zorg dat je de moeilijkste taken op die momenten doet. Dan kun je geconcentreerd aan de slag.

Sommige mensen hebben de hele dag hun e-mail open staan. Dat is heel inefficiënt. Check maximaal twee keer per dag je e-mail. Check zeker niet de berichtjes en mails op je telefoon als je net wakker bent. Je stopt je brein dan vol met dingen die je waarschijnlijk nog moet gaan doen. Hier wordt je onrustig van. 

3. Vul tijdgaten in

Als je een paar minuten ergens op moet wachten, kun je in die minuten iets anders doen.  Voorbeeld: je staat ’s morgens op en zet de douche aan. Het duurt even voordat de douche warm is. In die tijd kun je de waterkoker aanzetten voor een kop thee. Als je terug komt in de badkamer is de douche warm. Na het douchen kun je een kop thee inschenken. Terwijl je wacht tot de thee op drinktemperatuur is, kun je een andere korte taak doen.

“Als je allerlei dingen doet die je eigenlijk niet wil doen, voel je je niet goed over jezelf.”

4. Ga single tasken

Keer op keer bewijzen wetenschappers dat het brein niet kan multitasken. Het allerbeste dat je kunt doen is één ding beginnen en afmaken. Daarna begin je pas met een nieuwe taak. 

Deze tip lijkt in tegenspraak te zijn met tip 3. Dat is niet zo. Het is eigenlijk heel simpel. Als er apparaten zijn die dingen voor jou kunnen doen, kost het jou geen energie. En daarom kun jij met iets anders aan de gang gaan. Als jij zelf het ‘apparaat’ bent en er output vanuit jou moet komen, wordt het moeilijk. Je brein kun je niet aan en uit zetten.

Weet wat je wil

Als je allerlei dingen doet die je eigenlijk niet wil doen, voel je je niet goed over jezelf. Dat straal je weer uit op je omgeving. Het begint bij heel duidelijk weten wat je wilt. Duidelijke prioriteiten stellen en een handige volgorde aanbrengen in de dingen die je moet doen. Weet je nog niet wat je precies wil? Tijdens onze opleiding (Masterclass Personal Development) krijg je skills en vaardigheden toegereikt die je daarbij helpen. Je kunt vrijblijvend kennis maken met de Masterclass tijdens één van onze gratis introductieworkshops


Erachter komen wat je precies wil?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!