Stress en werkdruk, zo kom je weer in balans in 2023!

Stress als een way of life

“Stress? Joh, dat hadden we vroeger helemaal niet. Niet klagen en gewoon doorgaan. Dat deden wij!” Deze uitspraak of iets van deze strekking zal je ongetwijfeld bekend voorkomen na een gesprek met je opa of andere ‘oudere’.

Het lijkt misschien een modewoord maar het woord ‘stress’ werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’30 door Hans Selye. Zijn bekendste uitspraak:

“Stress is Life and Life is Stress.”

Dat klinkt misschien enigszins deprimerend, maar het is wel waar. Een zekere mate van stress zorgt ervoor dat we in staat zijn om te presteren en scherp te zijn.

De effecten van stress

Wat is stress nou eigenlijk en wat doet het met ons lichaam?

Wanneer je een wondje hebt dat direct door het lichaam geholpen moet worden of als je moet vluchten, stuurt het lichaam via de bloedvaten een signaal naar de hersenen. Deze signalen schakelen bepaalde delen van de hersenen in en prikkelen deze tot meer activiteit. Uiteindelijk maakt het lichaam verschillende hormonen aan, waaronder cortisol (sterke ontstekingsremmer) en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat de energie uit alle vetcellen in je lichaam zich mobiliseren voor een snelle reactie. Je bloeddruk loopt op en je hartslag versnelt: het lichaam zet zichzelf in een opperste staat van alertheid. Stress zet je in de overlevings-modus!

“Stress zet je in de overlevingsmodus: je bloeddruk loopt op en je hartslag vertelt”

Nadelige effecten op het lichaam

‘So far so good!‘ zou je zeggen maar deze opperste staat van alertheid heeft ook nadelige effecten op het lichaam. Bij stress legt het lichaam namelijk alle lange termijn processen stil. Daar is volgens het lichaam, even geen tijd voor. Je lichaam zet zichzelf in de overlevingsstand, waarbij alleen de korte termijn belangrijk is.

Stress is dus heel handig wanneer je moet vluchten of wanneer je lichaam zichzelf moet genezen. Maar wat nou als je 20 jaar lang, elke dag in de overlevingsmodus zit? Niet omdat je al 20 jaar moet vluchten maar door een (te) drukke baan? Een constante verhoogde bloeddruk of hartslag gaan toch hun tol eisen.  En omdat het lichaam dus alleen oog heeft voor de korte termijn, worden “onbelangrijke’ zaken als ovuleren, groeien, weefsel repareren, spijsvertering, aanmaken van antilichamen, sperma en nieuw botweefsel.. allemaal uitgesteld totdat het lichaam weer ‘in veiligheid’ is. Het mag duidelijk zijn dat deze ‘overlevingsmodus’ niet te lang mag duren.  

Body & Mind

De Oude Grieken maakten zo’n 5000 jaar geleden al badhuizen waarin ontspanning voorop stond. Body & Mind werden als een geheel gezien want “een gezonde geest huist in een gezond lichaam”. Wij zijn deze eeuwenoude overtuiging een tijdje kwijtgeraakt maar langzaamaan zie je dat er, ook vanuit de medische wereld, weer meer aandacht komt voor de relatie tussen Body & Mind. Yoga, Meditatie, bewustwording, en ‘rustvakanties’ zijn heel normaal geworden.

Stel jezelf eens de vraag: welke dingen zou je elke dag kunnen doen waar je echt ontspannen van wordt?

De oplossing tegen stress

Maar wanneer je deze ‘stress verlagende’ maatregelen alleen in het weekend of in de vakantie uitvoert, hebben ze niet het gewenste effect. Het zou een continu proces moeten zijn.

“Hoe gaat het met je?” 

“Ja, het gaat goed hoor… druk, druk, druk hè?”

We hebben het allemaal druk en daardoor is het ook heel normaal geworden. (Maar daar denkt ons lichaam dus anders over). Je bewust zijn van het probleem; inzien dat dit constante stressniveau aanwezig is en dat daar iets aan gedaan moet worden, is al de helft van de oplossing.

Stel jezelf eens de vraag: welke dingen zou je elke dag kunnen doen waar je echt ontspannen van wordt? Dingen die je thuis simpel kunt uitvoeren. Want ook hier geldt: hoe laagdrempeliger deze ontspanning is, des te eerder je het zult uitvoeren! Wanneer je dit werkelijk integreert in je leven, kun je zonder verdere gevolgen een beroep doen op de positieve effecten van stress.

Hoe kom je weer in balans?

Maar eerst, wat is balans nou eigenlijk?

Balans is een samenspel tussen fysieke, mentale en spirituele gezondheid, aldus de
wetenschap. Ben je op één van deze vlakken niet gezond, dan ben je ook niet in balans. Dit kan zich uiten in ziektes. Als je fysiek niet gezond bent, ben je vatbaarder voor bijvoorbeeld een griepje. Ben je mentaal niet gezond, dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld angst, depressie of eenzaamheid. Als je spiritueel niet gezond bent, bestaat er een kans dat je negatieve energie aantrekt en in ongewenste situaties terecht komt. Balans betekent dus in harmonie zijn met jezelf.

Ook geeft de wetenschap aan dat de materiële wereld onlosmakelijk verbonden is met de spirituele wereld. De één kan niet zonder de ander. Door de relatie op het gebied van werk, privé en met jezelf in harmonie te krijgen, kom je in balans.

Balans is een samenspel tussen fysieke, mentale en spirituele gezondheid.

5 Tips om weer in balans te komen

1. Start met mediteren. Mediteren draagt bij aan je mentale gezondheid. Mediteren klinkt misschien heel complex, maar het is niet zo heel moeilijk. De essentie van meditatie is dat je in staat bent om je niet te laten leiden door je gedachtes, maar zelf aan het stuur te staan. Jij bepaalt met welke gedachtes je wat doet en welke je laat gaan. Je kunt al start met enkele minuten mediteren per dag. Ga op een rustige plek zitten in normale houding (je voeten gekruist zorgt voor afknelling van je aders). Focus je op je ademhaling en zeg tegen jezelf: "Elke gedachte die komt, gaat vanzelf weer weg."

2. Beweeg minimaal 30 minuten aaneengesloten per dag met gemiddelde inspanning. Dit bevordert je fysieke gezondheid. Als je buiten adem bent, weet je dat je te intensief hebt bewogen. Voel je niets, dan kan er een tandje bij!

3. Doe werk wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit zorgt voor spirituele gezondheid én mentale gezondheid.

4. Zet je in voor een doel dat groter is dan jezelf. Door je belangeloos in te zetten voor bijvoorbeeld een goed doel of andere mensen helpen, krijg je het gevoel dat je ertoe doet. Dit is een enorme boost voor je spirituele gezondheid.

5. Tot slot, verbeter de kwaliteit van je slaap! We hebben een mooie podcast gehad met Floris Wouterson. Hij is slaapexpert en vertelt je precies wat voldoende uren en goede kwaliteit slaap met je lichaam, geest en brein doet!


Meer weten over omgaan met stress, werkdruk en balans?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!