Een goede methode om slechte gewoontes af te leren

Gewoontes, wat doen we ermee?

Gewoontes, we hebben er vele. Niks nieuws dus, maar wist je ook dat we 98% van de dingen die we doen, als we wakker zijn, onbewust doen? Dat klinkt mooi want je hoeft er dus niet over bij te denken en daardoor houdt je brein tijd over voor andere leuke dingen. Alleen …. niet alle gewoonten zijn altijd gewenst. Van sommige zou je maar wat graag verlost worden.

Neuspeuteren bijvoorbeeld of nagelbijten. Meestal een onbewuste hobby. Je ziet soms mensen met nagels die zijn afgekloven tot op het bot. En als je ze er dan naar vraagt is dat eigenlijk nooit een bewuste, esthetische keuze geweest. Voor deze gevallen is er hoop!

Hoe leer je je brein nieuw gedrag aan?

Een handig twee-stappen plan om nieuw gedrag aan te leren

Geen enge pillen of vieze crèmes maar met een ouderwetse ‘mindfuck’. Dat wil zeggen; je gaat je brein laten doen waar het goed in is, namelijk: zich aanpassen. Je gaat je brein nieuw gedrag aanleren. Het is hierbij wel belangrijk dat je je bewust bent van je gedachten. Wat gebeurt er namelijk? Net voordat je een bepaald gedrag gaat vertonen, gaat daar een filmpje in je brein aan vooraf... je brein maakt dus een soort video van het ongewenste gedrag. Vervolgens ga de rest van je lijf hierin mee.

Stap 1

Dat ga je dus nu veranderen. Ga op een rustig plekje zitten, sluit je ogen en accepteer het ‘onhandige’ gedrag (nagelbijten) en weet dat je brein er een (positieve) bedoeling mee had. Maar, jij bent de baas en dus stel je je vervolgens open voor de mogelijkheid om nieuw gedrag aan te leren. Verzin nu een nieuw gedrag waarmee je het ongewenste gedrag wilt vervangen. Bijvoorbeeld kriebelen aan je oorlel in plaats van nagelbijten.

Stap 2

De volgende stap is dat je in gedachten de video van het oude, ongewenste gedrag ziet beginnen: Je nagel komt naar je mond maar net voordat de nagel in je mond gaat vervang je het beeld razendsnel door een video waarin je naar jezelf kijkt terwijl je het nieuwe gedrag vertoont. (lekker kriebelen aan je oor) Herhaal bovenstaande 25 keer. Steeds sneller. Je zult versteld staan hoe snel je op deze manier een bepaalde gewoonte kunt ombuigen.

De kern van deze methode is dat je je brein leert om niet beeld x maar beeld y uit te voeren. Je kopieert eigenlijk de video met gewenste gedrag en plakt deze op de plaats van het ongewenste gedrag. Het is een vorm van her programmeren van je brein die vaak onderschat wordt. Terwijl het heel eenvoudig en zeer effectief is. De meeste dingen in je leven heb je namelijk geleerd door anderen na te doen. Kopiëren en plakken is dus heel natuurlijk.


Meer weten over slechte gewoontes afleren?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!