Dankbaarheid voor een gelukkiger leven

Dankbaarheid is niet de standaard

Veel mensen klagen over wat er niet leuk is in hun leven en in de wereld. Een hoge werkdruk, de economische crisis, het weer, een partner die je maar niet lijkt te begrijpen en ga zo maar door. Je zult altijd genoeg zaken vinden waarover je je druk kunt maken en kan opwinden. Het is bijna een automatisme geworden. Sta je er ook wel eens bij stil wat voor invloed deze negatieve gedachten op jezelf en op anderen hebben?

“Veel mensen klagen over wat er niet leuk is in de wereld.”

Dankbaarheid, hoe krijg je dat?

Direct aan de slag om meer dankbaarheid te ervaren

In het verleden heb ik mijzelf regelmatig gericht op wat ik níet had: Waarom is zij knapper dan ik? Waarom ben ik niet goed in spreken in het openbaar? Waarom lukt het mij niet om een geschikte liefdespartner te vinden? Ik voelde mezelf hierdoor alles behalve gelukkig. Op aanraden van een vriendin ben ik toen aan de slag gegaan met persoonlijke visionboards: een soort sfeercollage van knipsels over een zelf te bepalen onderwerp uit verschillende tijdschriften. Tijdens de twee maanden dat ik daar iedere dag aan werkte, heb ik intense geluksgevoelens ervaren. En drie maanden na de start kwam ik daadwerkelijk iemand tegen waar ik de gevisualiseerde gevoelens mee kon delen en nog steeds deel! Inmiddels is mijn visionboard veranderd in een inspiratieboek waaraan ik doorlopend nieuwe zaken toevoeg.

“Door me te richten op wat ik níet had, voelde ik me alles behalve gelukkig.”

Dankbaarheid, wat levert het je op?

Een praktische tip om meer dankbaarheid te krijgen

Ik heb ontdekt dat dankbaarheid voor mij een belangrijk thema is. Elke avond schrijf ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Bijvoorbeeld hoe gezegend ik ben dat ik naar prachtige muziek kan luisteren die me direct in een prettige stemming brengt. Of de vriendschap met een vriendin waarmee ik een fijn telefoongesprek heb gehad. Sinds ik me focus op het positieve in plaats van het negatieve zijn er veel meer mooie mensen en gebeurtenissen op mijn pad gekomen dan in de tijd waarin ik klaagde en mijzelf met anderen vergeleek.

“Dankbaarheid is magnetisch.”

Dankbaarheid en positiviteit

Wat levert het je op?

Wil je structureel meer positiviteit ervaren? Schrijf dan na het opstaan direct vijf dingen op waar je op dat moment dankbaar voor bent. Dat kan iets simpels zijn als een bijzondere droom die je had of het feit dat je lekker geslapen hebt.

Aan het einde van de dag kies je één gebeurtenis die er in positieve zin uitspringt. Zo train je jezelf om te focussen op het positieve. Na 21 dagen dit te doen, neemt je brein het patroon over en zal je merken dat je sneller geneigd bent om vanuit een positieve insteek te reageren in plaats van uit een negatieve. Want het is er allebei. Het gaat er alleen om waar jij je op focust.

Dankbaarheid is magnetisch. Hoe dankbaarder je bent – en het ook daadwerkelijk voelt – hoe meer overvloed je aantrekt. Blik eens terug op het afgelopen jaar en schrijf tien dierbare herinneringen op. Noteer ook waarom, dat maakt de beleving een stuk intenser.

“Na 21 dagen neemt je brein het patroon over en is er een nieuwe gewoonte ontstaan.”


Meer weten over dankbaarheid en hoe je dit kunt inzetten in je leven?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!