3 simpele manieren om een positief ingesteld mens te zijn

Zo wordt je een positief ingesteld mens

Emotie is chemie

Een emotie wordt veroorzaakt door chemische reacties in je lichaam. Als er in je hoofd opdracht wordt gegeven om een bepaalde emotie te maken, worden er peptiden ‘losgelaten’. Deze peptiden (sleutels) gaan op reis door je lichaam naar de cellen. 

Een cel heeft aan de buitenkant een celmembraan. In dit ‘huidje’ zitten receptoren, kleine openingen in het membraan. Elke sleutel (peptide) gaat vervolgens in het juiste slot, waardoor de cel de opdracht krijgt om allerlei chemische processen op te starten. Het eindresultaat is uiteindelijk dat je een emotie voelt. 

“Het is belangrijk dat je evenwichtig in je emoties bent.”

Wees evenwichtig in je emoties

Je cel wil meer van dezelfde emotie. Dit gaat zelfs nog een stap verder... bij elke celdeling zal het aantal receptoren (openingen) groter worden voor de emotie die je cel het meest heeft gevoeld ten koste van de andere receptoren. 

Bovenstaande betekent ook dat het aantal receptoren voor andere emoties en zelfs bijvoorbeeld vitamines afneemt! Dit is nogal wat. 

Het is dus belangrijk dat je evenwichtig in je emoties bent, met een voorkeur voor positieve gevoelens. Een mens is in de basis een emotioneel wezen en niet een ratio wezen. 

Het stappenplan naar een positieve instelling

Jij hebt je emoties in de hand - een drie-stappenplan.

Het goede nieuws is dat je je emoties zelf in de hand hebt. Op deze drie manieren kun je je eigen emoties voortaan sturen:

1. Stel jezelf de juiste vragen

Je kunt je emotie positief beïnvloeden door jezelf de juiste vragen te stellen. Stel jezelf vragen die een positief antwoord opleveren. Vraag jezelf niet “waarom overkomt mij dit nou weer?”, want dan geef jezelf redenen geven om je aandacht te richten op negatieve dingen. Een betere vraag is: “hoe kan ik deze situatie de volgende keer beter aanpakken?” of “waar ben ik dankbaar voor?”. Deze vragen leveren je positieve gedachten en dus positieve emoties op.

2. Richt je aandacht op de mooie en leuke dingen van het leven

Je kunt actief je aandacht geven aan mooie en leuke dingen van het leven. Misschien kost je dit in het begin nog moeite, maar als je het volhoudt wordt dit vanzelf een automatisme. Je kunt jezelf hierin trainen door bijvoorbeeld elke dag een paar dingen op te schrijven die je leuk vond of waar je dankbaar voor bent. Jij kunt een positief ingesteld mens worden.

3. Pas je lichaamshouding aan

Jouw lichaamshouding bepaalt voor een groot deel je emotie en je emoties bepalen vaak de houding van je lichaam. Let dus op hoe je zit, loopt en ligt. Als je bijvoorbeeld rechtop staat, je kin omhoog houdt en je armen spreidt, voel je meer positieve emotie dan wanneer je met je schouders en kin voorover gebogen staat.

“De invloed die jij zelf hebt op je emoties is groot.”

Neem de controle over je emoties

Cellen vragen aan jouw brein om informatie, die je krijgt uit de ’buitenwereld’, te filteren en te vervormen. Wat er dan vervolgens aan ‘waarheid’ overblijft of wat je dan doet/niet doet, creëert vervolgens een actie of resultaat die een emotie bij je losmaakt. Deze emotie is 10 tegen 1 de emotie waar je cellen aan verslaafd zijn! De invloed die jij zelf hebt op je emoties is dus groot.

Houd eens bewust bij welke emotie je het meest voelt gedurende een paar dagen.... en trek je conclusie. Succes!


Meer weten over het controleren en beïnvloeden van emoties?

Meld je aan voor de gratis introductieworkshop en maak vrijblijvend kennis met New Life University!

  • Laat stress en werkdruk je niet beïnvloeden

  • Stel prioriteiten en behaal je doelen

  • Haal het beste uit jezelf

  • Krijg grip op je leven

  • Voel je gelukkig!

 

Ontvang gratis
exclusieve content op de
New Life Community.

Schrijf je nu eenvoudig, gratis en vrijblijvend in
en ontvang alle gratis content op de New Life Community.

Ja, ik wil die tips!
Close

50% voltooid, je bent er bijna!

Benieuwd naar meer informatie?

Word lid van de New Life Community.
✅ Boekentips
✅ Exclusieve content
✅ Tips over persoonlijke ontwikkeling
✅ Allemaal gratis!